Sandögubbar – Tio fantastiska skrönor från Gotska Sandön


Ända sedan jag var på Gotska Sandön första gången 1969 har jag anat att det finns dolda hemligheter och överraskningar i den stora, spännande tallskogen.

Jag har förstått att det finns mycket speciella och udda »Sandögubbar« lite här och var. Det gäller att vara uppmärksam, för när man minst anar det dyker de upp.

Albert Engström bodde under en tid på 1920-talet på denna ö. Han har skrivit och berättat mycket om livet på Sandön. Han har varnat för »Sandögubben« och en del andra saker. Så här säger han…

Följer man skogsvägen ovanför Högaland hittar man lätt det största av de fyra bronsåldersrösena.
Gå gärna dit – men inte nattetid, för då vaktar de mäktiga hövdingarna sina gravar. Det är också i ett av dessa som Sandögubben lär bo. Sandögubben är bror med Hoburgsgubben och har stor makt över saker och ting som sker på ön. Det gäller att hålla sig vän med honom, att visa aktning och vördnad för Sandön och naturen.
Annars kan han se till att det blir sjösjukeväder när det är dags för hemfärd…

De sista fyra åren har jag med egna ögon sett »Sandögubbar«, som vaktar sina platser. Jag har med min kamera närmat mig dem försiktigt. Till dessa tio »Sandögubbar« har två författare skrivit skrönor, Birgitta Frostin och Ingrid Sjökvist.

Jag önskar nu alla som läser den här lilla boken en underhållande vandring runt ön med många överraskande upplevelser.