Gotska Sandön s/v


Min fotoresa började av en tillfällighet 1969. Jag reste med båt via Fårösund på norra Gotland till Gotska Sandön. De starka intryck jag då fick gjorde att jag ville resa tillbaka. Jag lockades av tystnaden, de skulpturala träden och färgerna på denna säregna ö i Östersjön. Naturens föreställande och symboliska former rymde förutsättning för spännande och innehållsrika tolkningar. Då jag 1978 upptäckte en notis i Dagens Nyheter, om att man från och med då kunde resa från fastlandet till Gotska Sandön, startade en relation, som pågått sedan dess.

De senaste fem åren har jag velat göra en bok med svart/vita foton från Gotska Sandön. Jag ville att bilderna skulle ha ett grafiskt uttryck.  Den mustiga svart/vita effekten i fotot är spännande och intressant för mig. Oförutsägbara möten och överraskningar i naturen skapar oftast de bästa förutsättningarna för resultaten.

För snart två år sedan besökte jag Abecita Konstmuseum i Borås där jag mötte kuratorn Bengt – Göran Johansson. Ett par dagar senare skickade jag några svart/vita foton, som resulterade i en utställning i Kinna stadshus 2014. Bengt – Göran ordnade också kontakten med förlaget. Jag vill rikta ett särskilt tack till Olle Rimsten, som första gången tog mig till Gotska Sandön (1969) och översatt texten till engelska och Rolf Haglund, konst och musikskribent från Borås.

Min fotoresa har pågått i över fyrtio år och har förhoppningsvis ännu inte sett något slut.