Om mig


Birger SvantesonJag heter Birger Svanteson och bor i Södertälje.
Mitt fotograferande är grundat på autodidaktiska studier av fotograferande som fotokonst, genom olika kurser och akademiska studier. Jag har fotograferat i mer än 40 år. Min viktigaste inspirationskälla för mitt fotoskapande har varit Gotska Sandön, Östersjöns pärla. 1969 reste jag till Gotska Sandön första gången. Jag visste redan då att jag skulle komma tillbaka. Det som lockat och fascinerat mig är trädens skulpturala uttryck och symbolvärde, strändernas färger och former, de ständiga förändringarna samt havets dramatik. Jag har varit där många gånger under alla årstider, senast två veckor i november 2008.

1984 hade jag min första utställning, en svartvit bildsvit om USA. Den visades i Södertälje, Motala, Nykvarn och Lund. 1989 hade jag min första utställning om Gotska Sandön – FRITT UR SAND – poetiska bilder med poetiska texter. Den visades på galleri Kattsvansen i Södertälje, konstmuseet i Visby, Vadstena och fem bibliotek i Stockholm.

2001 visade jag min andra utställning om Gotska Sandön. En fotopoetisk skildring i färg, som jag arbetade med under sju somrar. Jag kallade den för TRÄD – SAND – VATTEN. Den visades på konstmuseet i Visby, konsthallen i Nynäshamn och Sjöhistoriska museet i Stockholm. Min tredje utställning om Gotska Sandön kallade jag, I mina mellanrum på Gotska Sandön. Den visades första gången 2011 Eksjö museum, konstmuseet i Visby och konsthallen i Nynäshamn, stadshuset Södertälje och Galleri Kretsen Södertälje 2012. November 2012 deltog jag i en bienal i Yokohama och Tokyo med svart/vita foton. I september 2013 ställde jag ut på ett galleri i Leipzig.

Jag har också utmanat mitt fotoskapande genom tre akademiska studier. På spaning efter mina inre bilder skrev jag 1994. 2000 skrev jag om, Mellanrummets betydelse i den fotografiska bilden. Detta år 2009 har jag slutfört en magisteruppsats på D-nivå, omkring sex foton från Gotska Sandön. Den kallas, Med andras ögon. 2009 gjorde jag en DVD om Gotska Sandön och 2012 kom min första bok, Gotska Sandön- i mina mellanrum

Min yrkesprofession har varit slöjdlärare (nu pensionär) och jag har arbetat som lärarutbildare i trettio år, på lärarhögskolan i Stockholm. (numera Stockholms universitet).